Anasayfa » Genel » Kadınların Özel Halleri

Kadınların Özel Halleri

Kadınlar da bazı özel haller mevcuttur. Bu yazımızda “Bu özel durumlar nelerdir?” ve “Kadınlar özel hallerinde neler yapamazlar?” “Kadınların özel halleri” sorularına cevap arayalım.

Hayız Nedir?

Ergenlik çağına giren sağlıklı her genç kadında , düzenli olarak ve belli periyotlarda görülen, rahimden gelen bir kanama durumudur.3-10 gün arasında sürer. Hayızın diğer adları adet, menstruasyon, regl ve aybaşı olarak da bilinir.

Loğusalık Nedir?

Doğumdan veya uzuvları belirmeye başlamış ceninin düşürülmesinden sonra görülen, rahimden gelen kanamadır.Diğer adı “nifas” dır.En çok 40 gün sürer.

İstihaze Nedir?

Kadınlarda hayız ve nifas hali dışında bir hastalık neticesinde görülen kanamadır.Halk arasında “özür kanaması” , “özre girmek” olarak bilinir.

Tuhr Nedir?

İki adet arasındaki temizlik halidir.

Kadınların Özel Hallerinde Yapamayacakları İbadetler:

Kadınlar, İslam dininde hayız ve nifas hallerinin hükmi kirlilik (hades) olarak değerlendirilmesi sebebiyle bazı ibadetlerden berteraf edilmiştir.

Hayız ve nifas hallerinde olan bir kadının;

  • Namaz kılması ve oruç tutması haramdır.Kadının bu süreçte kılmadığı namazları kaza etmesine gerek yoktur ancak tutmadığı farz ve vacip oruçları sonradan kaza etmelidir.
  • Cinsel ilişkide bulunamaz,haramdır.
  • Kabe’yi tavaf edemez ancak bu durumdaki hac yapan bir kadın hacla ilgili tavaf dışındaki diğer bütün ibadetleri yapabilir.
  • Kadının hayız ve nifas hali bittikten sonra gusletmesi farzdır. Hayızın en kısa süresi 3, en uzun süresi 10 gündür. 3 günden az  olan kanamalar istihaze sayılır.Hayız döneminde kanamanın aralıksız gelmesi şart değildir. Mesela 3 gün kanama görüp 2 gün keilip, 2 gün devam etse adet dönemi 7 gün olarak kabul edilir.

Şafi mezhebine göre hayız durumu 1 -15 gün arasındadır.

Kadınların özel halleri nde iki adet arasındaki en kısa temizlik süresi 15 gündür. 15 gün temizlik süresi yaşamadan gelen kanamalar özre girer.

Bazı kadınlarda adet günleri düzenlidir. Örneğin sürekli 7 gün kanama görür ve 7 günün sonunda gusleder. Bazen bu durum değişebilir. 10 güne kadar ki görülen kanamalar adet kanaması olarak kabul edilir. 10 günü geçen kanamalar özre girer. Örneğin: 7 günlük kanama göre kadın 12 gün kanama görse, 10 günü geçtiği için bu kanamanın 7 günden sonraki 5 günü özür kabul edilerek bu süreçte yapılamayan ibadetler ihtiyaten kaza edilir.

Nifasın en alt sınırı yoktur,en uzun süresi 40 gündür, şafi mezhebine göre 60 gündür. Bu süreler dışında görülen kan özre girer.

İstihaze yani özür kanı vücudun herhangi bir yerinden gelen kan gibi kabul edilir. Sadece abdest bozulur. Bu durumda ibadetlere her ibadet yapılacağı zaman abdest alınarak devam edilir.


REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Muska; hastalık, nazar, büyü gibi kötülüklerden koruduğuna inanılarak üstte taşınan;…