Zamm-ı sure namaz kılmaya yeni başlayanlar, namaz kılmayı öğrenecek olanlar araştırıp okuduklarında devamlı bu terimle karşılaşabilirler ve bunu bir surenin ismi olarak düşünebilirler (Fatiha’dan sonra bir zammı sure okunur gibi). Hatta sitemize gelen sorular arasında; zammı sure nedir, zammı sureyi bulamadım, Kuran’da böyle bir sure yok mu, bu sure nasıl okunur? diyen ziyaretçilerimiz oluyor.
Zamm-ı sure; Namazlarda Fatiha Suresi’nden sonra okunan kısa surelere, en az üç ayete veya en az üç ayet uzunluğundaki bir ayete verilen isimdir.
Zamm-ı sure Kuran-ı Kerim’de geçen namazda okuduğumuz sureler veya bu surelerin içindeki ayetler olarak adlandırılan genel bir ifadedir aslında. Bazı sureler çok uzun olduğu için namazlarda genellikle Kuran’ın son sureleri okunmaktadır. Bununla birlikte uzun olan surelerinde bazı ayetleri okunabilmektedir.
Örneğin; Ayetel kürsi sadece 1 ayettir, Bakara suresinin 255. ayetidir. Uzun bir ayet olduğu için Ayetel Kürsi namazlarda okunabilir.
Yine, Amenerrasulü ayeti, Bakara suresinin son iki ayeti olan 285. ve 286. ayetidir. Bu iki ayette namazlarda okunabilir.
“Bakara suresinin sonunda iki ayet vardır ki bir gecede okuyana onlar yeter” (Buhari)
Zamm-ı Sure okurken nelere dikkat etmek gerekir
- Zammı sure okumak ile ilgili hadisler mevcuttur, bu hadislere göre surelerin sırası, surenin kısalığı uzunluğu, surelerin atlanarak okunması gibi konulara dikkat edilerek sünnete rivayet edilmesi önemlidir.
- Namaz kılarken sureleri, Kur’an-ı Kerim’deki sıralandığı gibi okumak uygundur.
- Hiç sure atlamadan sırasıyla okumak daha iyidir.
- Sure atlanarak okunacak ise iki veya daha fazla sure atlanarak okumak daha uygundur.
- Birinci okunan sure yani ilk rekatta okuduğun sure diğerlerine göre daha uzun olmalıdır.
- Fatiha suresini namazlarda okumak vacip olduğu için Fatiha süresi zammı sure sayılmaz.
- Bazı din alimleri namazlarda, ikinci rekatta birinci rekattan daha uzun sure okumanın mekruh olduğunu söylemektedir. Bilerek okunmazsa mekruh olmaz ve okunmaya başlanmışsa artık terk edilmez, devam edilir. (Halebi)
- İlmihal kitaplarında her rekatta aynı sureyi okumak mekruhtur yazmaktadır. Özellikle namaz kıldıran imamın aynı namazların aynı rekatlarında, aynı sure ve ayetleri okumayı adet edinmesi mekruhtur. (Tam ilmihal)
Namazda okunan surelere sayfamızdan bakabilir, sesli okunuşlarını dinleyerek öğrenebilirsiniz.
Bakınız: Namaz sureleri
Abdest alırken bismillahirrahmanirrahim desem her uzvu yıkarken olurmu
Hadîs-i şerîf’te, “abdestini besmele ile alanın her tarafı temiz ve pâk olur… ” yani besmele çekmek olur, sünnettir.
Ayrıca abdest alırken okunacak dualar vardır, bakabilirsiniz; https://www.namazsitesi.com/abdest/abdest-dualari.html