Anasayfa » Genel » Hz. Hacer ve Zemzem Suyu

Hz. Hacer ve Zemzem Suyu

Zemzem suyu, çoğumuzun bildiği gibi Mekke’de yerin altından çıkan, kutsal sudur. Peki nedir bu suyu kutsal yapan? Zemzem neden kutsaldır? Zemzem suyu hikayesi nedir? Zem zem suyu ile Mekke’nin kurulması…

Hz. İbrahim ve Hz. Hacer

Urfa’da yaşayan Hz. İbrahim Peygamber, Hz. Sare ile evlidir. Çok mutlu bir evliliği olan bu çiftin imtihanlarından biri evlat sahibi olamamalarıdır. Bu durum zaman içerisinde Hz. Sare’yi çok üzmekte, eşine bir evlat verememenin çaresizliğiyle yaşamaktadır. Hz. Sare, bir gün eşine zenci kölesi Hacer ile evlenerek, çocuk sahibi olması konusunda ısrar eder. Hz. İbrahim, Hz. Sare’nin zenci kölesi, Hacer ile evlenir. Hacer hamile kalır ve oğulları İsmail dünyaya gelir. Bunun üzerine zaman içerisinde Hz. Sare, bu duruma katlanamaz ve Hacer’i istemez. Hz. İbrahim de yanına oğlu Hz. İsmail’i ve Hz. Hacer’i alarak önlerinde Hz. Cebrail’in rehberliğinde Allah (c.c) ‘ın emir buyurduğu bir yere doğru yola çıkarlar. Günlerce yolculuğun ardından geldikleri yer, bugünkü Mekke şehri, Kabe’nin olduğu alanlardır. Kuş uçmaz, kervan geçmez bir çöldür burası. Ne su, ne de yiyecek bir şey vardır. Hz. İbrahim, eşini ve oğlunu böyle bir yerde bırakıp nasıl gidecektir?! Allah (c.c)’nin imtihanı büyük, emri yücedir.

Zem zem suyunun hikayesi

Su yok, yiyecek yok. Hz. İbrahim giderken Hz. Hacer sorar: “Sana bunu yapmayı Allah (c.c)’mı emretti? Öyleyse O, bizi zayi etmez” der ve büyük bir teslimiyet örneği gösterir.

Yanlarındaki su biter, yiyecek biter. Yardım edebilecek tek bir insan yoktur. İsmail susamıştır ve acıkmıştır. Anne yüreği evladı için koşturur civardaki en yüksek yer olan Safa ve Merve Tepeleri arasında. Su bulabilmek için bir Sefa’ya çıkar, bir Merve’ye… Sefa ve Merve tepeleri arasındaki çukur alana geldiğinde evladını göremez. Bir an önce yüksek alana çıkmak için koşar.

Hz. Hacer, Merve Tepesine 7. kez geldiğinde kuş sürülerinin akın akın oğlunun olduğu bölgeye doğru uçustuğunu görür, bir de bakar ki oğlunun ayaklarının altından sular fışkırıyor. Koşarak gelir ve suyun etrafını kumla çevreleyerek havuzcuk oluşturur. Suyun akışını durdurmak için “zamzam” yani “dur dur” der. Zemzem suyu işte hala bu kuyudan çıkan kutsal sudur ve adını bu şekilde almıştır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) kendi döneminde bir gün, zemzem suyu hikayesi anlatırken, Hz. Hacer’e hitaben: “Ey annecim! Neden dur dur dedin. Ak ak deseydin bu su büyük bir nehir olacak ve o şekilde akmaya devam edecekti” der.

Suyun olduğu yerde hayat vardır. Zaman içinde bu bölgeden geçen kervanlar suyun olduğunu görerek, Hz. Hacer’den izin isteyerek bu bölgeye yerleşmeye başlarlar ve böylece Mekke şehri kurulmaya başlar.

Say ve Hervele

Hac ve Umre görevlerinde yapılması gereken ibadetlerden biri de “say” dır. Say, Safa Tepesi’nden başlanarak, Merve Tepesi’ne toplam 4 kez, Merve Tepesi’nden de Sefa Tepesi’ne 3 kez gidip gelmektir. Bu ibadet, Hz. Hacer’in su ararken yaptığı harekettir. Hervele ise; Sefa ve Merve Tepeleri arasındaki Hz. Hacer’in yavrusunu görebilmek için koşarak geçtiği alandan, koşarak ya da hızlanarak geçmektir.

İşte biz bugün, Umre ve Hac görevlerimizde hem bir köle hem de bir kadının su bulmak için yaptığı hareketleri ibadet olarak yapıyoruz.

Elif GİRGİN
namazsitesi.com

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Alak Suresi Kuran-ı Kerim'in 96. suresidir ve toplam 19 ayetten…