Devamlı duyduğumuz “sırat köprüsü” ne demek, dinimizde sırat köprüsü ne anlama gelmektedir? “Sırat” kelime anlamı olarak yol demektir. Kuran’ı Kerim’in ayetlerine ve hadislere göre “Sırat köprüsü” için de kısaca şu tanımı yapabiliriz; Cehennem üzerine kurulmuş, üzerinden geçilmesi zor olan bir imtihan köprüsüdür.
Herkesin ahirette sorguya çekileceği, oradan geçerken herkesin amellerine göre hesap vereceği bir yoldur aslında sırat köprüsü. Dünyamızdaki gibi bir köprü değildir, Cennete giden bir aşama, bir imtihan, bir yoldur. Bu nedenle köprü denilmiştir.
Bu nedenle yaşamımızda da karşılaşmış olduğumuz zor bir durum, kötü bir yol, sıkıntılı bir aşamadan geçerken “sırat köprüsü gibi” deyimini kullanırız.
Peygamber Efendimiz (sav) bir hadisi şerifinde şöyle buyurmaktadır;
“Cehennem üzerine Sırat köprüsü kurulur. Buradan ümmetiyle ilk geçecek Peygamber benim.” (Buhari)
Tefsirlere göre bazı ayetlerde geçen cehennem yolu sırat köprüsü olarak çevrilmektedir.
“Allah meleklere şöyle emreder: “Zulmedenleri, eşlerini ve Allah’ı bırakıp da tapmakta olduklarını toplayın, onları cehennemin yoluna koyun ve onları tutuklayın. Çünkü onlar sorguya çekileceklerdir.” (Saffat suresi, 22. ve 23. ayet)
Sırat köprüsü ile ilgili hadisler
Peygamber Efendimiz (sav) yine sırat köprüsünün; kıldan ince, kılıçtan keskin bir köprü olduğunu ifade eder.
“Sırat köprüsünü geçmek herkesin nuruna bağlıdır. Kimi göz açıp yumuncaya kadar, kimi şimşek gibi, kimi yıldız akması gibi, kimi koşan at gibi Sıratı geçerler. Nuru çok az olan da yüzüstü sürünür. Elleri ve ayakları kayar, tekrar yapışır. Nihayet, sürüne sürüne kurtulur.” (Taberani)
İmanlı kişiler sırat köprüsünden ya kolay bir şekilde, ya da zor bir şekilde geçerken, kafiler geçemeyerek cehenneme düşer. Yani müminler amellerine göre bu yoldan geçeceklerdir.
Cehennem ateşinden kurtulup sırat köprüsünden karşıya cennete kavuşabilmek için amellerimizin iyi olması gerekir şüphesiz. İmanımız, namazımız tam olursa kolayca sırattan geçmenin kolay olacağını yine Peygamber Efendimiz (sav) hadislerinde buyurmaktadır;
“Sırat köprüsünden en kolay geçecek olanınız, Ehl-i beytimi ve Eshabımı çok seveninizdir.” (Deylemi)
“Sırat köprüsünü şimşek gibi ilk geçenler, beş vakit namazı cemaatle kılmaya devam edenlerdir.” (Taberani)
“Namaz, Sırat köprüsü üzerinde nurdur.” (Dare Kutni)
Yine yaptığımız diğer ibadetlerde mahşerde sırat köprüsünden geçmemize vesile olacaklardır. Örneğin yaptığımız kurban ibadetimiz, kestiğimiz kurbanlar amel defterine yazılır ve karşımıza çıkar.
“Kurbanlarınız iyi ve semiz olsun. Onlar Sırat köprüsünde bineklerinizdir.” (Deylemi)
Yüce Rabbimiz tüm salih kullarını, Sırat Köprüsü’nden göz açıp kapayıncaya kadar, şimşek gibi geçmeyi ve oradan Cennete ulaşmayı nasip etsin.