İstanbul gerek coğrafi konumu, gerekse kültürel ve sosyal hayatı ile Ülkemizin hatta dünyanın en güzel ve maneviyatı yüksek şehirlerinden biridir. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan İstanbul’da, İslam dünyasının tarihi eserleri, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) kutsal emanetleri ve Osmanlı Devleti’nden kalan kültürel miraslar yer almaktadır. Bu yazıda İstanbulda gezilecek dini yerler, müzeler, tarihi camiler, türbeler ve bazı mukaddes emanetler yer almaktadır.
İstanbulda mutlaka görmeniz gereken dini yerler
Bu listemizde yer alan bazı mekanlar müze niteliğinde olup, belli ücretler karşılığında gezilebilmektedir. Bazıları ise cami niteliğimde olduğu için her zaman ibadete ve ziyarete açık olup ücretsizdir. (Ziyaret bilgileri ve güncel ücretleri için yazımızın sonundaki ilgili bağlantılara bakabilirsiniz.)
1- Topkapı Sarayı Kutsal Emanetler Müzesi
“Topkapı Sarayı” denildiğinde belki ilk etapta akıllara müze ve ihtişam gelmektedir fakat Topkapı Sarayı; bünyesinde bulundurduğu “kutsal emanetler” odasında manevi değeri yüksek, birçok peygambere ve islam tarihine ait eşyalar içermektedir.Bu mukaddes emanetlerin en önemlileri arasında Hz. Peygamberimiz’in (s.a.v.) hırkası, sakalı, Uhud Savaşı’nda kırılan dişinin saklandığı mahfaza, mektupları, oku ve kılıcı gibi eşyaları yer almaktadır. Ayrıca bu kutsal emanetler odasına girdiğinizde sizi, Osmanlı döneminden kalma bir gelenek olarak, sürekli okunan Kuran-ı Kerim karşılayacaktır.
Topkapı Sarayında Peygamber Efendimiz (s.a.v) dışında diğer peygamberlere ait emanetlerde yer almaktadır. Bunlar arasında, Hz. İbrahim’in tenceresi, Hz. Musa’nın asası, Hz. Davud’un kılıcı, Hz. Yusuf’un cübbesi, sahabelere ait kılıçlar ile Hz. Fatma’ya ait gömlek, hırka, seccade gibi eşyalarda bulunmaktadır.
Topkapı Sarayı ,Sultanahmet meydanında İstanbul boğazının hemen girişine konumlanmış muhteşem mimarisiyle eşsiz bir manzaraya sahiptir. Dünyanın her yerinden milyonlarca turist buraları ziyaret ederken sizler halen daha burayı gezip görmediyseniz ilk durağınız burası olmalı.
2- Sultanahmet Cami ve Ayasofya Cami
Sultanahmeti ve Ayasofyayı ikinci sırada yazmamızın sebebi Topkapı sarayı ile çok yakın olmaları. Hepsinin Sultanahmet meydanında daha başka ve doğru bir tabirle tarihi yarımada da bulunmaları aynı günde gezilebilmelerini sağlıyor. Tabi ki bizim sadece Topkapı sarayını doya doya gezmemiz bir günümüzü alıyor.Gezi için sabahın erken saatlerinde başlayıp, bütün Sultanahmet meydanında yer alan tarihi mekanları gezmeniz tavsiyemizdir.
Sultanahmet cami semtede ismini veren mimari olarak Osmanlı cami kültürüne yepyeni bir bakış açısı getiren bir camidir. Ayasofya Cami veya Ayasoyfa Müzesi; ilk önce İstanbul’un kuruluşunda bizanslılar tarafından İstanbul’un simgesi olarak o dönemin en büyük kilisesi olarak inşa ediliyor. İstanbul’un fethi ile bu simge, İslamiyetin sembolü olarak camiye dönüştürülüyor. 24 Kasım 1934 tarihine kadar cami olan bu mekan şu anda müze olarak görkemli ve sanatsal yapısıyla ziyaretçilerini bekliyor.
3- Eyüp Sultan Camii ve Türbesi
Ebu Eyyüb El Ensari (Eyüp Sultan), hicret sırasında Hz. Peygamber’i (s.a.v.) evinde misafir eden sahabedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de Eyüp Sultan’ın evinde yaklaşık altı yedi kadar ay misafir olmuştur. Hz. Peygamberin yanında bir çok savaşa katılmıştır. Eyüp Sultan hazretleri, Müslümanların ilk İstanbul kuşatması seferinde yer almak için yola çıkmıştır. Bu kuşatma için uzun bir yolculuk yapan Eyüp Sultan hazretleri yaşının çok ilerlemesinden dolayı İstanbul’da hastalanmış ve şehit düşerek vefat etmiştir. Zamanla kaybolan mezarının yeri İstanbul feth edildikten sonra , Fatih’in hocası Akşemsettin Hz.leri tarafından tespit edilerek bugünkü türbesi inşa edilmiştir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) ‘in mihmandarı olan bu özel kişinin türbesi ve camisi de İstanbulda gezilecek dini yerler içinde en çok ziyaret edilen mekanlardan biridir. Avrupa yakasında Eyüp Sultan ilçesinde haliç kıyısında olan bu türbeyi ve camiyi de ziyaret listenizin başlarına koymanızı tavsiye ederiz.
4- Türk ve İslam Eserleri Müzesi
Türk ve İslam Eserleri Müzesi de Sultanahmet meydanında, Sultanahmet caminin hemen karşısında yer almaktadır. Sultahahmet Meydanı gezinizi planlarken bu müzeyide listenize almanızı öneririz ancak burada bulunan Topkapı sarayı, Ayasofya, Sultanahmet Camii, Türk ve İslam Eserleri Müzesini tam anlamıyla sindirerek gezmek isterseniz birgüne sığdırmanız mümkün olmayabilir. Özellikle gezi planınız için mümkünse hafta içi günlerini tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi içinde bulunan eserler itibari ile manevi bir yer sayılır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bazı defalar sert zemine bastığında ayak izinin çıktığı kadem-i şerifler, sakal-ı şerîfler, Kabe-i Muazzama’a ait gümüş işlemeli bir kilit, tarihi ve el yazması Kuran-ı Kerimler, özellikle Hz. Ali’ye ait olduğu rivayet edilen el yazması Kur’an en kutsal ve dikkat çekici eselerdir.
İçinde bulunan koleksiyonlar, büyük bir çeşitlilik göstermekte. İslam sanatının en erken döneminden 20. yüzyıla uzanan bir çizgide, içinde Emevi, Abbasi, Kuzey Afrika (Magrip), Endülüs, Fatımî, Selçuklu, Eyyubî, îlhanlı, Memlûk, Timurlu, Safavî devletleriyle çeşitli Kafkas ülkeleri, beylikler ve Osmanlı Dönemi eserlerini inanılmaz bir zenginlikte barındırmaktadır.
5- Süleymaniye Camii
Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına Mimar Sinan tarafından inşa edilen camidir. Mimar Sinan’ın kalfalık eseri olarak nitelendirilen cami az bilinen mimari inceliklere sahiptir. Mesela Sinan’ın cami de kullandığı kurumuş devekuşu yumurtası insanın duyamadığı bir koku yayarak akrep, örümcek gibi haşeratı camiden uzak tutmaktadır.Bugün halen avizelerin yanındaki yumurtaların bazılarını görmek mümkündür. Bir ilk olan is odası ise aydınlatmada kullanılan mum ve kandillerin ortamı kirletmesini önlemek için Sinan’ın özel mimari teknikleridir.
Ziyaretleriniz için, Süleymaniye caminin bahçesinde Kanuni Sultan Süleyman’ın ve eşi Hürrem Sultan’ın türbeleri bulunuyor. Bahçenin hemen dışında ise bu muhteşem mimariye sahip camiyi inşa eden Mimar Sinan’ın türbesi, eserinin imzası gibi siz ziyaretçilerini bekliyor.
Tavsiyemiz olarak da ziyaretlerinizden sonra caminin arka avlusundaki İstanbul manzarasını görmeli orada İstanbul boğazını, galata kulesini, haliçi, büyük çamlıca camini seyretmeli ve fotoğraf çekmelisiniz.
6- Fatih Camii
İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet’in emri ile yaptırılmış Fatih Camiide mimari olarak yine Osmanlı’nın önemli eserlerinden biridir. Caminin en çok ilgi çeken yanı ise hazire alanıdır. Başta Fatih Sultan Mehmet Han, eşi Gülbahar Valide Sultan ile Gazi Osman Paşa’nın türbeleri bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet’in türbesine özellikle yoğun bir ilgi bulunmaktadır.
7- Hırka-i Şerif
Yine Fatih semtinde bulunan ve Fatih camine yakın olan Hırka-i şerif camiside özellikle ramazan ayında ziyaret edilmesi gereken İstanbuldaki manevi yerler arasındadır. Peygamber Efendimiz’e (s.a.v) ait Veysel Karani’ye hediye ettiği hırkası bu camide sadece ramazan aylarında ziyarete açılmaktadır. Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) Veysel Karani’ye verilmesini vasiyet ettiği söylenen bu hırka, Hz. Ömer ve Hz. Ali tarafından Veysel Karânî’ye verilmiş, daha sonrasında da bu hırka İstanbul’a getirilmiştir.
Peygamberimiz’in (s.a.v.) bu hırkası, Abdülmecid tarafından Hırka-i Şerif’in muhafaza edilmesi için yaptırdığı aynı ismi taşıyan Hırka-i Şerif Camisinde korumaya alınmıştır. Her yıl ramazan ayının ilk cuma günü Salavatı Şerif lerle ziyarete açılır.Ramazan ayı boyunca bu hırka-i şerifi, Fatih Hırka-i Şerif camiinde ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.Tavsiyemiz yoğun kalabalıklara kalmamanız için Ramazan ayının sonlarına bırakmamanızdır.Ziyaret için yazımızın sonunda güncel saatleri bulabilirsiniz. Ayrıca Kadir gecesinde tüm gece boyunca ziyarete açık tutulmaktadır.
Ziyaret bilgileri için resmi sitelere bakabilirsiniz:
Topkapı sarayı: https://topkapisarayi.gov.tr/tr/ziyaret-bilgileri
Türk ve İslam Eserleri Müzesi: http://www.tiem.gov.tr
Ayasofya: https://ayasofyamuzesi.gov.tr
Hırka-i Şerif Camii: http://www.hirkaiserifvakfi.com/TR/632/Hirka-i-Serif.aspx
Bu manevi yerlerin dışında da, Mehmet Emin Tokadi Hz.leri Türbesi, Aziz Mahmud Hüdayi Hz.leri Türbesi, Yuşa Hz. leri Türbesi, Mihrimah Sultan Camii gibi yerler bulunmaktadır. Sizlerde İstanbulda gezilecek dini yerler listemize yorumlarınızla katkıda bulunabilirsiniz.
Elif GİRGİN
Namazsitesi.com blog yazarı