Anasayfa » Genel » Namaz Vakitleri

Namaz Vakitleri

Günde beş vakit namaza ait başlangıç ve bitiş vakitleri bulunmaktadır. Her vaktin namazı bu vakitler arasında kılınır. Peki bu namaz vakitleri nasıl belirlenir.

Namaz vakitlerine Kur’an-ı Kerim’de mücmel olarak işaret edilmiş; bu vakitlerin ince bir şekilde tayini ise Peygamber Efendimiz’in (S.A.V) sünnetine bırakılmıştır.

Cebrail (a.s) namazı bir defa ilk vakitlerinde, bir defa da son vakitlerinde kıldırmak suretiyle namazın vakitlerini Peygamber Efendimiz’e (S.A.V) göstermiş ve “işte bu iki vakit arasında geçen süreler, namazların vakitleridir” demiştir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) de ashabına bu vakitleri bildirmiştir.

Peygamber Efendimiz (S.A.V);

“Her namazın vaktinin başlangıcı ve sonu vardır; öğle namazının ilk vakti güneşin batıya meylettiği zamandır, sonu ise ikindi vaktinin girmesidir. İkindinin ilk vakti, vaktinin girdiği andır, sonu ise, güneşin sarardığı zamandır. Akşamın ilk vakti güneşin battığı zamandır, sonu da, şafağın kaybolmasıdır. Yatsının ilk vakti şafağın kaybolduğu andır, sonu ise gece yarısıdır. Sabah namazının ilk vakti fecrin zuhuru, sonu ise güneşin doğmasıdır.” buyurmuştur.

 

5 Vakit Namaz Vakitleri;

Namaz vakitleri ne zaman başlar, nasıl hesaplanır, günde beş vaktin namaz vakti ne zaman girer ve ne zaman çıkar.

Sabah Namazı Vakti: fecrin doğması ile başlayıp, güneşin doğması ile sona ermektedir.

Öğlen Namazı Vakti: güneş tepe noktasını aşıp batıya meylettiği anda girmekte ve ikindi vaktine kadar devam etmektedir.

İkindi Namazı Vakti: ikindinin ilk vakti, her şeyin gölgesi, öğle vaktindeki gölgesinden kendi boyu kadar uzadığında girmektedir ve güneş batıncaya kadar devam etmektedir.

Akşam Namazı Vakti: güneşin batmasıyla başlar ve son vakti ise şafağın kaybolması, yani yatsı vaktinin girmesiyle biter.

Yatsı Namazı Vakti: şafağın kaybolmasıyla başlayıp, gece yarısı sona ermektedir. Bir rivayette ise yatsının son vaktinin “gecenin üçte biri geçince” olduğu bildirilmiştir.

 

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
2017 yılındaki kandiller, üç aylar başlangıcı, ramazan ayı, kadir gecesi,…