Abdest temizlik, temizlenmek, hazırlanmak demektir. Abdest denince aklımıza sadece belli uzuvlarımızın yıkanması gelmemeli. Abdest hem manevi bir temizliktir hem de sağlığımız açısından bir temizliktir. Peki abdestin sağlığa faydaları, yararları nelerdir? Abdestin tıbbi ve bilimsel olarak faydaları var mıdır?
Abdestin bilimsel olarak açıklanmış pek çok faydası bulunmakta. Abdest alırken yaptığımız her yıkama, temizlenme bedenimize ve dolayısıyla sağlığımıza bir yararı bulunmakta. Unutmayalım ki 5 vakit namaz kılan biri günde defalarca abdest almaktadır. Kısaca abdestin faydaları şöyledir;
Ellerimizi, kollarımızı yıkamak; abdest aldığımız her seferde ellerimizi, kollarımızı, yüzümüzü ve ayaklarımızı düzgünce yıkarız. Bu da temizlik için en temel ihtiyaçtır. Özellikle ellerimiz her gün farklı farklı yerlere temas etmekte ve görünmeyen bakterilerle dolmaktadır. Abdest almayan hiç kimse günde 5 vakit gidipte elini, ayağını yıkamaz. Abdestini alan kişi ellerini, kollarını güzelce yıkayarak bu bakterilerden kurtultur, günün her vakti temiz olur.
Ağzımızı çalkalamak; Suyu ağızda gargara yapmanın, diş etleri hastalığı ve iltihaplanmaya karşı ağzı koruduğu ve dişlerin de çürümelerinin önlendiği bilimsel araştırmalarda söylenmiştir.
Burnumuza su vermek; burna su çekerek sümkürmek burunda var olan mikroplardan kurtulmak demektir. Günlük hayatımızda çevre kirliliğini dikkate akırsak ve nefes aldığımız temel organımız burnumuza da mikroplar gelebilmektedir. Abdest alırken burnumuza su verip sümkürmek burun mikroplarından kurtulmak demektir. Hatta mikropların burundan vücudumuza yayılması da engellenmiş olunur ve abdestin sağlığa faydaları görülür.
Yüzümüzü yıkamak; yüzümüz devamlı açıkta olan, kıyafetle korunmayan bir organımızdır ve mikroplarla karşı karşıyadır. Abdest alırken yüzümüzü 3 kere güzelce yıkadığımız için bu mikroplardan da temizlenmiş oluruz. Aynı zamanda derinin meydana getirdiği bir takım yağ ve sıvıların, yüzümüz üzerinde toplanmasını ortadan kaldırarak vücut sağlığımızı olumlu bir şekilde etkiler. Ayrıca yüzü yıkamak sinirleri harekete geçirerek dinç kalmamızı sağlar.
Ayaklarımızı yıkamak; abdest almayan biri günün belli zamanlarında elini yüzünü yıkar ama ayaklarını sadece duştan duşa veya akşam eve geldiğinde yıkamaktadır. Devamlı abdest alan biri ise günde birden fazla belki de 5 defa ayaklarını yıkar. Ayakları yıkamanın hatta oğuşturarak yıkamanın, ayak derisini şişkinliklerden ve ayakta oluşan bir takım hastalıklardan koruduğu doktorlar tarafından söylemiştir. Ayakların yıkanması ve oğuşturulması hormon dengesini sağlamakta ve hemen hemen bütün organların faaliyetini etkileyen biyolojik aktif noktalar uyarılmaktadır. Ayrıca ayakların gün boyu belli aralıklarla yıkanması varis oluşumunu da engeller.
Abdestin nasıl alınması gerekiyor sayfamıza bakabilirsiniz; Abdest nasıl alınır
Abdestin faydaları için tavsiyeler
Soğuk su kullanmak, abdestin ağlığa faydaları nı daha da artırmaktadır.
Abdest alırken misvak kullanmak diş etleri için önemlidir. Hem temizlik için hem de dişin dibinde farklı organlarla bağlantılı akupunktur noktaları için.
Özellikle gusül abdesti, vücudun kan dolaşım mekanizmasına katkıda bulunur ve lenf sisteminin uyarılıp harekete geçmesine yardımcı olur.
Abdesti sırf almak için değil, maddi ve manevi temizlenmek için güzelce alın.
Peygamberimiz (sav) bir hadisi şerifinde şöyle buyurmaktadır;
Hz. Osman (ra) rivayet ediliyor; “Resulullah (sav) buyurdular ki: “Kim abdest alır ve abdestini güzel yaparsa hataları vücudundan tırnak diplerine varıncaya kadar çıkar dökülür.”