Bilindiği gibi namaz kılmak için abdest almak şarttır. Abdest namazın dışındaki farzlarındandır. Peki abdest aldıktan sonra, abdestli iken kaç namaz kılınabilir? Her namaz için abdest almak gerekli mi? Bir abdestle kaç vakit namaz kılınır?
Namaz kılabilmek için abdestli olmak şarttır. Hem gusül abdestimiz tam olmalı (cünupluk halinde hiç bir ibadet yapılmaz), hem de namaz abdestimiz olmalı. Namazın abdest için şartı budur. O abdestin ne zaman alındığı, ondan önce başka vakit namaz kılınıp kılınmadığı önemli değildir. Yani abdest bozulmadığı sürece istenildiği kadar namaz kılınabilinir. Herhangi bir sayı sınırlaması bulunmamaktadır.
“Ey iman edenler! Namaza kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi ve -başlarınıza mesh edip- her iki topuğa kadar da ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp iseniz iyice yıkanarak temizlenin.” (Maide suresi, 6. ayet)
Örneğin öğle namazı için abdest aldığınızda, abdestinizi bozmadığınız sürece o abdest ile ikindi, akşam, yatsı namazı da kılınabilir.
Bakınız: Abdest nasıl alınır
Sahabelerden rivayet edildiğine göre, Peygamber Efendimiz’in (sav) her vakit için ayrı abdest aldığını belirtilmektedir. Bu nedenle de her vakit için ayrı abdest almak sünnettir.
Fakat Peygamber Efendimiz (sav) abdestli olanların her vakit için ayrı abdest almasının gerekmediğini göstermek için Mekke’nin fethi sırasında aynı abdestle birden fazla vaktin namazını kılmış ve Hz. Ömer’in, daha önce böyle yapmadığını söyleyerek durumu sorması üzerine, bunu bilerek yaptığını belirtmiştir. (Müslim, Ebû Dâvud)
Hadisten de anlaşılacağı gibi bir abdestle kaç vakit namaz kılınır sorusunun cevabı net bir şekilde açıklanıyor. Kişi abdestli olduğu sürece istediği kadar namaz kılabilir bu da caizdir.
Mezheplere göre abdest
Yukarıda mealini yazdığımız Maide suresi 6. ayette “Namaza kalkacağınız zaman” ifadesine göre kişiler bazen her namaz için abdest alınmalı şeklinde anlayabiliyor. Ama bize burda fetva vermek düşmez, biz sadece yetkili kişilerce verilen bilgileri burada yazıyoruz.
Sünni mezhep alimleri de, ayette geçen “Namaza kalkacağınız zaman” ifadesini, “abdestsiz olduğunuz halde namaza kalktığınızda” şeklinde yorumlayarak her namaz için ayrı abdest almanın farz değil, sünnet olduğunu kabul etmişlerdir.