Kerbela Olayı, bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbela şehrinde meydana geldiği için Kerbela Olayı veya Kerbela Savaşı denilmektedir Hz. Hüseyin’in şehit edilmesi olayıdır. Hz. İmam Hüseyin; Peygamber Efendimiz’in (Sav) torunu, Hz. Fatıma’nın ve 4. halife Hz. Ali’nin oğludur. Peki kısaca Kerbela olayı nedir, nasıl olmuştur?
Hz. Hasan ve kardeşi Hz. Hüseyin herkes tarafından sevilen, fazilet sahibi mübarek insanlardı. Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin, kendilerini ibadete adamış, takva sahibi idiler. Müslümanlar arasındaki huzuru sağlamak için devamlı çaba sarfettiler.
Hz. Ali’nin vefatı
İslam’ın son ve dördüncü halifesi olan Hz. Ali (Ra) şehit edilince Kufeliler Hz. Hasan’a biat ederek onu halife olarak tanıdılar. Hz. Hüseyin’de abisine biat etmişti. Daha sonra Muaviye bin Ebu Süfyan, Hz. Hasan’a karşı bir ordu hazırlattı ve başa geçmek istedi. Hz. Hasan hiç bir zaman savaştan yana olmadığı için ve Müslümanların kanının akmaması için bazı şartlar mukabilinde kardeşi Hz. Hüseyin’in itirazlarına rağmen hilafeti Muaviye’ye verdi. Böylece hilafet Muaviye bin Ebu Süfyan’ın eline geçmiş oldu.
Kerbela
Muaviye bin Ebu Süfyan ölümünden sonra halifeliğin oğlu Yezid’e geçmesini istiyordu. Yezid başa geçince Peygamber torunu Hz. Hüseyin’e değil, kendisine itaat edilmesini istedi. Fakat çoğu Müslüman Hz. Hüseyin’i destekleyeceklerini söylüyorlardı. Hz. Hüseyin Kûfe’deki taraftarlarının gerçekte olduğundan çok daha fazla olduğunu zannetti ve ailesi ile Kûfe’ye doğru yola çıktı.
Sayıca fazla olmayan Kûfeli taraftarları Yezid’in yandaşları tarafından bastırıldı. Hz. Hüseyin ve yanındakiler Kerbela’da Yezid’in adamlarıyla karşılaştılar.
10 Ekim 680’de Hz. Hüseyin ve yakınları Muharrem ayının ilk günü Kerbela’da tutsak edildiler ve Muharrem’in 10.günü de Yezid’e biat etmeyi reddeden Hz. Hüseyin ve Hüseyin’in oğulları, kardeşi derken tüm yakınları tek tek şehit edildiler.
Kerbela’da yaşananlar her yıl Şiî, Alevi ve Sünni Müslümanlar tarafından anılır. Muharrem orucu tutma, mevlid okunma, yas tutma gibi faaliyetlerle Kerbela Olayı anılmaktadır.