Namaz kılarken tebessüm etmek, gülmek ve sesli gülmek arasında farklılıklar vardır. Bazı durumlar namazı bozarken bazı gülmelerde hem namazı hem abdesti bozar. Peki namazda gülmek veya tebessüm etmenin hükmü nedir?
Namazda gülmek namazı ve abdesti bozar mı?
– Kendi işiteceği kadar gülmek namazı bozar. (Kendisi duyacak kadar demek, güldüğünde çıkardığı sesi kulağının duyması demektir)
– Yanındakiler işitecek kadar gülmek, namazla birlikte abdesti de bozar.
– Tebessümün etmenin namaza da abdeste de bir zararı yoktur.
Hanefi mezhebi, namazda sesli gülmek ve kahkahayı birbirinden farklı görmüşlerdir. Hanefi mezhebine göre; gülmeksadece kendisinin duyabileceği kadar olan bir durumdur. Böyle gülmek sadece namazı bozar, abdesti bozmaz.
Hem namaz kılanın hem de yanındakilerin işiteceği kadar gülmek ise kahkaha atmaktır. Bu hem namazı hem de abdesti de bozar. Tebessüm ise, sessizce bir harekettir, bundan ötürü namaz da bozulmaz, abdeste bozulmaz.
Şafii mezhebine göre, namazda kahkaha ile gülmek iki veya daha fazla harf yahut anlaşılır bir harf oluşursa namaz bozulur. Namazın bozulması kahkahadan değil, kahkaha ile birlikte çıkan harften dolayıdır. Gülmesi baskın gelen kişi çok gülmediği takdirde namazı bozulmaz.
Ebu Musa’dan (ra) rivayet edildiğine göre;
“Bir ara Resulullah (sav) insanlara namaz kıldırırken bir adam mescide girerek mescid içindeki bir çukura düşmüştü. Bu adamın gözleri kör idi. Namazdaki cemaatin çoğu buna güldüler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (sav) gülen cemaatin namazları ile birlikte abdestlerini yenilemelerini emretmiştir.” (Taberani)