Nisa demek kadın demektir. Nisa suresi de genel olarak, kadın haklarından ve kadınların hukuki ve sosyal konumlarından bahsettiği için bu sureye nisa suresi denmiştir. Ayrıca 1. ayette nisa kelimeside geçmektedir. 176 ayetten oluşan sure Kuran’da dördüncü suredir. “Ya eyyühen nasütteku rabbekümüllezı halekaküm…” olarak başlamaktadır.
Nisa suresinde bahsedilen konular genellikle kadınların hakları olsa da başka konularada değinilmektedir. Şüphesiz Kuran ayetlerinin hepsi insanlığa yol gösterici ve öğüt vericidir. Nisa suresi ndeki bazı önemli konular bu yazımızda ayetler ile birlikte gösterilmiştir;
Nisa suresindeki önemli ayetler ve açıklamaları
Akrabalık bağları koparılmamalı…
“… Kendisi adına birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah’a karşı gelmekten ve akrabalık bağlarını koparmaktan sakının. Şüphesiz Allah üzerinizde bir gözetleyicidir.” (1. ayet)
Yetim malı yemekten sakınılmalı…
“Yetimleri deneyin. Evlenme çağına (büluğa) erdiklerinde, eğer reşid olduklarını görürseniz, mallarını kendilerine verin. Büyüyecekler (ve mallarını geri alacaklar) diye israf ederek ve aceleye getirerek mallarını yemeyin. (Velilerden) kim zengin ise (yetim malından yemeğe) tenezzül etmesin. Kim de fakir ise, aklın ve dinin gereklerine uygun bir biçimde (hizmetinin karşılığı kadar) yesin. Mallarını kendilerine geri verdiğiniz zaman da yanlarında şahit bulundurun. Hesap görücü olarak Allah yeter.” (6. ayet)
Kadınlara karşı iyi davranılmalı…
“Ey iman edenler! Kadınlara zorla vâris olmanız size helâl değildir. Apaçık bir edepsizlik yapmadıkça, onlara verdiğinizin bir kısmını ele geçirmeniz için de kadınları sıkıştırmayın. Onlarla iyi geçinin. Eğer onlardan hoşlanmazsanız (biliniz ki) Allah‘ın hakkınızda çok hayırlı kılacağı bir şeyden de hoşlanmamış olabilirsiniz.” (19. ayet)
Kadınlara miras hakkı tanınmalı…
“Ana-babanın ve yakınların bıraktıklarından erkeklere bir pay vardır; ana-babanın ve yakınların bıraktıklarından kadınlara da bir pay vardır. Gerek azından, gerek çoğundan belli bir hisse ayrılmıştır.” (7. ayet)
Hanımınıza vermiş olduğunuz haklar geri alınmamalı…
“Vaktiyle siz birbirinizle haşir-neşir olduğunuz ve onlar sizden sağlam bir teminat almış olduğu halde onu nasıl geri alırsınız!” (21. ayet)
Mirasta adaletli davranılmalı…
“(Erkek ve kadından) her biri için, ana, baba ve akrabanın bıraktığından (hisselerini alacak olan) vârisler kıldık. Yeminlerinizin bağladığı kimselere de paylarını verin. Çünkü Allah her şeyi görmektedir.” (33. ayet)
Kıskançlık yapılmamalı…
“Yoksa onlar, Allah’ın lütfundan verdiği şeyler için insanlara hased mi ediyorlar? Oysa İbrahim soyuna Kitab’ı ve hikmeti verdik ve onlara büyük bir hükümranlık bahşettik.” (54. ayet)
Anne, babaya ve akrabaya iyi davranılmalı…
“… Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya, elinizin altındakilere iyilik edin. Şüphesiz, Allah kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez.” (36. ayet)
Bilmeyerek işlenen günahlardan tövbe edilmeli…
“Allah katında (makbul) tövbe, ancak bilmeyerek günah işleyip sonra çok geçmeden tövbe edenlerin tövbesidir. İşte Allah bunların tövbelerini kabul buyurur. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (17. ayet)
“Kim bir kötülük yapar, yahut kendine zulmeder, sonra da Allah’tan bağışlama dilerse, Allah’ı çok bağışlayıcı ve çok merhamet edici bulur.” (110. ayet)