Ramazan ayı geldiğinde en çok sorulan sorulardan biridir; sahurda yeme içmeyi ne zaman kesmeliyiz, imsak vakti mi, sabah vakti mi, güneş vakti mi, ezan okununca mı? Takvimlerde yazan imsak vakti ile, sabah vakti genelde karıştırılıyor. Bunları kısaca tek tek yazalım ve oruç için sahurda ne zaman niyet etmeli, yemeyi kesmeliyiz bakalım.
Takvimlerin çoğunda imsak vakti ve güneş vakti vardır, bazılarında ise imsak vakti, sabah vakti ve güneş vakti bulunur.
İmsak vakti
İmsak vakti sabah namazının vaktinin girdiğini gösteren vakittir. İmsak vaktinden itibaren ezanın okunmasına gerek olmadan sabah namazı güneş doğana kadar yani güneş vakti ne kadar kılınabilir.
Sabah vakti
Bu vakit çoğu takvimde yoktur, ama örneğin fazilet takviminde sabah vakti diye bir vakit bulunur. Bu vakit sabah namazının vaktinin girdiğini gösterir. Diğer takvimlerin imsak vaktinin saati ile fazilet takviminin sabah vaktinin saati hemen hemen aynıdır. Fazilet takviminde imsak vakti diğer takvimlere göre 20 dakika kadar daha öncedir. Bunun nedeni ise oruç tutmanın sıhhati için imsak vaktinde oruca başlanmasının daha temkinli ve doğru olmasıdır.
Güneş vakti
Güneşin doğduğu saattir. Bu zamana kadar sabah namazı kılınabilir. güneş doğduktan sonra yani bu vakitten sonra sabah namazı kılınmaz.
Oruca ne zaman başlanmalı, yeme-içme ne zaman kesilmeli
Karıştırılan durum sahura kalkılıp yemek yenildiğinde hangi vakite kadar yiyip içebiliriz. Burada net cevap imsak vaktidir. Ama yukarıda yazdığımız gibi imsak vaktinin saati bazı takvimlerde daha erkendir. Yani o saate kadar yemek yenebilir. Ezan okunması beklenmemelidir, çünkü ezan bu takvime göre sabah vaktinde okunduğu için biraz geç kalınmış olabilir. Bunu fazilet takvimi açıklamasında bulabilirsiniz;
“Orucun ve sabah namazı vaktinin sıhhati için imsak vaktinde yeme-içme bırakılıp oruca başlanmalı; sabah namazı takvimimizde yazan “sabah” vaktinden itibaren kılınmalıdır.”
Kısaca ramazanda ezan okunmadan 20 dakika kadar önce yeme içmenin kesilmesinin daha ihtiyatlı olduğunu yazmaktadır takvimde.
Hatta bazen ezan bitene kadar yiyip içilebilir gibi aslı olmayan düşünceler de olabiliyor. Ne olursa olsun imsak vakti girdiğinde yemeği içmeyi terk etmek gerekir. Ezanın başlaması demekte vaktin girdiğini gösterir. Sahurda imsak oruça başlama vaktidir. Sadece ramazanda ezanlar imsak vaktinde okunur, diğer zamanlar imsaktan yaklaşık yarım saat kadar geç okunur.