Anasayfa » Genel » Talha Bin Ubeydullah Kimdir Kısaca Hayatı

Talha Bin Ubeydullah Kimdir Kısaca Hayatı

Aşere-i Mübeşşere yani cennetle müjdelenen 10 sahabenin içinde yer alan Talha Bin Ubeydullah kimdir? Talha’ya neden “yaşayan şehit” denilmiştir. Talha Bin Ubeydullah İslam’ın en önemli sahabelerinden biridir. Talha ticaret için gittiği Busra şehrinde karşılaştığı bir rahipten Hz. Muhammed’in (Sav) peygamberliğini öğrenmiş ve hemen Mekke’ye dönerek İslamiyet’i kabul etmiştir. 

Kaynaklarda doğum tarihi hakkında bir bilgi yazmasa da Hz. Ali ile aynı yıllarda veya biraz daha önce doğduğu rivayet edilir. İlk Müslümanlardan olması sebebi ile müşrikler tarafından çeşitli işkencelere maruz kalmıştır. Hatta Hz. Ebu Bekir ile aynı ipe bağlanıp işkenceler görmüş ve Ebu bekir ike yakın dost (Karîneyn) diye anılmışlardır.

İlk hicret olan Habeşistan’a ve Bedir savaşına katılamamıştır. Bu zamanlarda görevli olarak başla yerlerde bulunuyormuş. Ama Uhud savaşından itibaren bütün savaşlarda yer almıştır. Uhud savaşında kahramanca savaşmış, Hz. Peygamber’i (Sav) korurken birçok yerinden yara almış ve eli çolak kalmıştır.

Cennetle müjdelenmesi

Uhud savaşında Hz. Resullullah’ın üzerinde zırh bulunuyordu ve bu nedenle kayalığına çıkamamıştı. Peygamber Efendimiz (Sav) Talha Bin Ubeydullah’ın sırtına basarak kayalığa çıkmıştır. Bundan dolayı da cennetle müjdelendiği hadisi şeriflerde belirtilmiştir.

“Talha’ya -cennet- vâcip oldu.” (Tirmizi)

Uhud savaşında yaptığı şiddetli çarpışmalar sırasında vücuduna çok fazla kılıç darbesi almasına rağmen savaşı hiç bırakmamıştır. Hatta bir ara kan kaybından düşüp bayılmış ama sonrasında kalkıp yine çarpışmıştır. Resulu Ekrem Efendimiz (Sav) onun için şöyle buyurmuştur;

“Uhud günü, yer yüzünde sağımda Cebrâil’den, solumda Talhâ bin Ubeydullah’dan başka bana yakın bir kimsenin bulunmadığını gördüm. Yeryüzünde gezen Cennetlik bir kimseye bakmak isteyen, Talha bin Ubeydullah’a baksın!”

Yine başka bir hadisinde şöyle buyurmuştur;

“Yeryüzünde yaşayan bir şehid görmek isteyen, Talha b. Ubeydullah’a baksın!” (Tirmizi)

Peygamber Efendimiz’in (Sav) vefatından sonra tüm halifelerin yanında yer almıştır. Ancak Hz. Ebu Bekir’in kendisinden sonra Hz. Ömer’i halife tayin etmesini sorgulamıştır. Hz. Ömer halifeliğinde şura meclisi üyesi idi. Hz. Ömer’in ölmeden önce halife seçilmek üzere aday gösterdiği altı kişiden biri de Talha’dır.

Hz. Ali halifeliğinde yeni valiler tayin edeceğini öğrenince Basra valiliğini istedi, fakat Hz. Ali bunu kabul etmedi. O sırada Hz. Ali ile Hz. Aişe arasında cemal vakası olmuştu (Bakınız: Cemal vakası). Talha, Zübeyr Bin Avvam ile birlikte hareket ederek Hz. Osman’ın katillerinin cezalandırılmasını isteyen Hz. Aişe’nin yanında yer almak için Mekke’ye gitti.

Şehit edilmesi

Cemal vakası olayında Hz. Ali’nin ordusuyla karşılaşıldı ve burada Hz. Ali ile görüşen Talha savaşmaktan vazgeçti ve geride kaldı. Bir çarpışmanın olmayacağını düşünülse de Hz. Osman’ın şehit edilmesinde etkili olan fitneciler bir çarpışmaya neden oldu ve Talha bin Ubeydullah bu sırada Mervân b. Hakem tarafından şehit edildi.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Okumanı tavsiye ederiz
Kur'an-ı Kerim'de sabır ile ilgili bir çok ayet vardır ve…