Yemeğe mutlaka “Bismillâhirrahmânirrahîm” diyerek başlanmalıdır. Yemeğimiz bittikten sonra da verdiği nimetlerden dolayı Allah’a şükretmek gerekir. Bu sebeple yemek duası yapılmasının sevabı çoktur.
Yemek Duası:
“Elhamdülillâhi’llezî et’amenâ ve sekânâ ve cealenâ minel müslimîn. Ehamdülillahillezi menne aleyna ve hedana vellezi eşbeanâ ve ervânâ ve külle’l-ihsâni âtânâ. Allahümme barik lena fihî ve et’imna hayran minhu”
Yemek Duası Anlamı:
“Bizleri yediren, içiren ve müslüman olarak yaratan Allah’a hamd olsun. Bize ikram edeni bize hidayet eden, doyuran, (içirip) kandıran ve her türlü nimeti bize ihsan eden Allah’a hamd olsun. Allahım, bu yemekte bize bereket ihsan eyle, bundan daha hayırlısı ile bizi doyur.”
Arapça Yazılışı:
Yemek Duası Hadisleri:
Yemek duası olarak Peygamber Efendimiz (S.a.v.) farklı dualar da yapmıştır.
Bazı hadis-i şerifler;
“Allah’ım! Bize bu yediğimiz yemek sebebiyle bereket ver, hakkımızda bu yemeği mübarek kıl. Bize bu yemekten daha hayırlı olanını yedir.” olarak dua etmiştir. (Tirmizi)
“Bize yediren, içeren, Müslüman olmayı nasib eden Allah`a hamdolsun.” (Ebû Davud)
“Bize rızık ver, sen rızık verenlerin en hayırlısını.” (Maide)
“Allahım! Biz senden nimetin tamamını, kusursuz ümmeti ve ayetin devamını istiyoruz.” (Ebu Davud)
Bu yemek duasından başka “Elhamdülillah Elhamdülillah Elhamdülillahillezi” olarak başlayan dua da vardır. Ayrıca duadan sonra el-fatiha denerek fatiha suresi de okunabilir. Fatiha suresi ve fatiha suresinin anlamı için sayfamıza bakabilirsiniz.